Tükörváros

Tükörváros Spiegelman az amerikai képregény nagy figurája, hosszú ideig nem állt elő új, nagyszabású művel a Maus után.

Paul Auster New York trilógia c. művének utolsó része az Üvegváros (City of Glass) Spiegelman legújabb munkáinak egyike, azóta új graphic novel-je 2004 októberében In the Shadow Of No Towers (A nincs-tornyok árnyékában) címmel jelent meg, s ez is az elbeszélhetetlen elbeszélésére tett kísérlet, a szeptember 11-i tragédiáról és annak utóhatásairól szól.

A szerző, Art Spiegelman korábbi tevékenységében „nem volt benne” a nagyobb formák iránti fogékonyság. Az új keresése azonban igen. Az 1948-ban Stockholmban született s kisgyermekként, lengyel emigráns szüleivel Amerikába érkező alkotó tizenévesen kezdte beleásni magát a comics-ba, s 1968 körül csatlakozott az amerikai képregény underground köreihez, amely jelezve különállását, comix-ként emlegette a műfajt.

A Maus megváltoztatta Spiegelman pályáját, de közben a RAW is kiemelkedett az undergroundból: tucatnyi új és izgalmas alkotót indított útjára az amerikai képregényműfajban (Chris Ware, Robert Crumb, J. Otto Seibold, Kaz, Dan Clowes, Charles Burns). A graphic novel pedig lassan önálló műfajjá fejlődött, sőt, megjelentek izgalmas új irányai is, mint például a tényfeltáró újságírással rokon képregény. Talán nálunk is ismert Joe Sacco neve, akinek Sarajevo, illetve Palestine című művei személyes élményeken, kutatásokon, tényfeltáráson alapulva beszélnek rajzban és szövegben korunk válsággócairól.

A Manhattanben élő Spiegelman ma a The New Yorker című hetilap főmunkatársa, ahol felesége szerkesztő.

2006-ban hazánkban magyar fordításban is kiadták a képregényt.

Érdekességek

Sunset Park

Auster ismét varázslatosan szövi a szálakat új Sunset Park című regényében. Összefoglaló.
 

Brooklyni Könyv Fesztivál 2009

2009. szeptember 13-án rendezték meg idén is a Brooklyni Könyv Fesztivált, amelyen több, mint 150 könyvkiadó és folyóirat képviseltette magát. A rendezvényen kerekasztalbeszélgetéseket és felolvasásokat is tartottak.
 
 

Auster felolvasás - video

Auster az [email protected] program keretében a Google new yorki irodájában felolvasást tartott legújabb Man in the Dark című könyvéből.
 

The Inner Life of Martin Frost illusztrált kiadás

Megjelent a The Inner Life of Martin Frost illusztrált kiadása Glenn Thomas illusztrációival. Oldalunkon letölthető a könyv bemutató változata PDF formátumban.
 
 

San Sebastiani Filmfesztivál

Ebben az évben Festival 55. évfordulóját ünnepli, hasonló lelkesedéssel, mint amikor először kigyulladtak a fények 1954. szeptember 21-én és megnyitották az első San Sebastiani filmfesztivált
 

The Inner Life of Martin Frost

2007 márciusában bemutatták Auster második filmjéta 36. New directors Film Fesztiválon. A történet alapját Az illúziók könyvében olvashattuk.