The Inner Life of Martin Frost

The Inner Life of Martin Frost 2007 márciusában bemutatták Auster második filmjéta 36. New directors Film Fesztiválon. A történet alapját Az illúziók könyvében olvashattuk.

A film főszereplője David Thewlis, akit már nagyszerű alakításokban láthattunk korábban (pl. Mezítelenül - Naked, 1993), továbbá Irene Jacóbot, Michael Imperiolit és magát Sophie Austert - Paul Auster lányát - láthatjuk a nyugalmat kereső főszereplő hívatlan vendégeinek szerepében.

Martin Frost sikeres író, nemrég jelent meg új könyve. Elhatározza, hogy elvonul a világ elől egy vidéki házba. Balszerencséjére az első napon egy titokzatos nő mellett ébred. Akarata ellenére lenyűgözi a nő szépsége és intelligenciája és beleszeret a lányba. Ki ez a furcsa nő, aki tökéletesen ismeri Martin életét és írásait is? Vajon valóságos? Vagy csak a képzelet műve? Egy szellem, aki bekúszott Martin Frost belső világába?

Director’s statement

“Az élet egyszerre tragikus és mulatságos, abszurd és mélységesen jelentőségteljes. A tapasztalatnak ezt a kettősségét igyekeztem többé-kevésbé tudatosan belefoglalni a történeteimbe, regényekbe és forgatókönyvekbe egyaránt. Érzésem szerint ez a legőszintébb, legigazabb módja a világ szemlélésének, s amikor azokat az írókat veszem, akiket a legjobban szeretek – Shakespeare, Cervantes, Dickens, kafka, Beckett –, azt látom, hogy mind mesterien kombinálják a fényt a sötéttel, a különöst az ismerőssel."

“A Martin Frost belső élete igen érdekes történet egy férfiról, aki egy férfiról ír és a történetben szereplő történet, a film – attól a pillanattól, hogy Martin felébredve ott találja maga mellett az alvó Claire-t, addig, amíg Martin a sírástól elfáradva kinéz az ablakon – olyan vad és valószínűtlen, olyan őrült és megjósolhatatlan, hogy némi humor nélkül elviselhetetlenül súlyos lenne. Ugyanakkor véleményem szerint a vicces részek csak tovább hangsúlyozzák Martin helyzetének pátoszát."

“Másvilági légkört akarok teremteni, egy helyet, ami bárhol lehet, ami mintha az időn kívül létezne. A cselekmény tulajdonképpen Martin fejében folyik, s azzal, hogy a világtól elvágott házat választottam helyszínül, érzésem szerint a történetnek ezt a belső jellegét hangsúlyoztam. A történet Martin Frostról szól, egy íróról, és egy rejtélyes nőről, aki a múzsája lesz. Valójában fantasztikus történet, többé-kevésbé Nathaniel Hawthorne szellemében. Claire azonban nem hagyományos múzsa, ő annak a történetnek a megtestesülése, amit Martin ír…"

The Inner Life of Martin Frost illusztrált kiadás Glenn Miller rajzaival

Érdekességek

Sunset Park

Auster ismét varázslatosan szövi a szálakat új Sunset Park című regényében. Összefoglaló.
 

Brooklyni Könyv Fesztivál 2009

2009. szeptember 13-án rendezték meg idén is a Brooklyni Könyv Fesztivált, amelyen több, mint 150 könyvkiadó és folyóirat képviseltette magát. A rendezvényen kerekasztalbeszélgetéseket és felolvasásokat is tartottak.
 
 

Auster felolvasás - video

Auster az [email protected] program keretében a Google new yorki irodájában felolvasást tartott legújabb Man in the Dark című könyvéből.
 

The Inner Life of Martin Frost illusztrált kiadás

Megjelent a The Inner Life of Martin Frost illusztrált kiadása Glenn Thomas illusztrációival. Oldalunkon letölthető a könyv bemutató változata PDF formátumban.
 
 

San Sebastiani Filmfesztivál

Ebben az évben Festival 55. évfordulóját ünnepli, hasonló lelkesedéssel, mint amikor először kigyulladtak a fények 1954. szeptember 21-én és megnyitották az első San Sebastiani filmfesztivált
 

Tükörváros

Spiegelman az amerikai képregény nagy figurája, hosszú ideig nem állt elő új, nagyszabású művel a Maus után.