Lulu a hídon

Lulu a hídon Paul Auster filmje lírai meditáció valóságról és illúziókról, életről és halálról.

Izzy Maurer (Harvey Keitel) egy jazz klubban szaxofonos, akit egyik fellépése során eltalál egy más valakinek szánt pisztolygolyó. A lövés nyomán elveszíti fél tüdejét, és mivel ő zenész és a szaxofon a hangszere és mivel fél tüdővel szaxofonozni, de pl. cigizni se nagyon lehet, kiürül az élete, élő-halottnak érzi magát. Magányosan, óvatosan mászkál az utcán. Mivel elég közel került a halálhoz, elérkezettnek látja az időt, hogy újragondolja életét és a folytatást, a valóságba azonban csak akkor talál vissza, amikor egy holttestre bukkan. Izzy fejvesztve menekül, de magához veszi az áldozat táskáját, amelyben egy szalvétára felírt telefonszámra és egy kopott dobozra bukkan. A dobozban egy követ talál, amely éjszaka kéken izzó világításba kezd. Izzy :-) felveszi a kapcsolatot a telefonszámmal, és találkozik Celia Burns-szel.

Megnézik együtt a követ és valami furcsa dolog alakul ki köztük. Celia megfogja a követ és úgy érzi sokkal közvetlenebbül érintik őt a dolgok, "minden, ami nem ő, minden, ami körülveszi". A kő mágikus ereje folytán kettőjük között szenvedélyes szerelem szövődik, azonban, amikor Celia megkapja Lulu szerepét (Izzy segítségével) a Pandora szelencéje című filmben, kénytelenek pár napra elszakadni egymástól. Izzyt azonban elrabolják a gyilkosság hátterében álló ismeretlenek, a titokzatos vallató (Willem Dafoe) megalázó lelki kínzásokkal próbálja a férfit vallomásra bírni.

A film körkörösen halad, a történet végül sötét és meglepő fordulatot vesz és bejutunk Izzy lelkének mélyére. Megtudjuk milyen dolog az élet, a magány az egzisztencia egy magányos NY-i szaxofonos szemén keresztül.

Lulu a hídon [Lulu On The Bridge 1998]

színes amerikai film, 103 min.
rendezte: Paul Auster
szereplők: Harvey Keitel (Izzy Maurer), Mira Sorvino (Celia Burns), Willem Dafoe (Dr. Van Horn), Gina Gershon (Hannah), Vanessa Redgrave (Catherine Moore)
írta: Paul Auster
zeneszerző: Graeme Revell, John Lurie

Érdekességek

Sunset Park

Auster ismét varázslatosan szövi a szálakat új Sunset Park című regényében. Összefoglaló.
 

Brooklyni Könyv Fesztivál 2009

2009. szeptember 13-án rendezték meg idén is a Brooklyni Könyv Fesztivált, amelyen több, mint 150 könyvkiadó és folyóirat képviseltette magát. A rendezvényen kerekasztalbeszélgetéseket és felolvasásokat is tartottak.
 
 

Auster felolvasás - video

Auster az [email protected] program keretében a Google new yorki irodájában felolvasást tartott legújabb Man in the Dark című könyvéből.
 

The Inner Life of Martin Frost illusztrált kiadás

Megjelent a The Inner Life of Martin Frost illusztrált kiadása Glenn Thomas illusztrációival. Oldalunkon letölthető a könyv bemutató változata PDF formátumban.
 
 

San Sebastiani Filmfesztivál

Ebben az évben Festival 55. évfordulóját ünnepli, hasonló lelkesedéssel, mint amikor először kigyulladtak a fények 1954. szeptember 21-én és megnyitották az első San Sebastiani filmfesztivált
 

The Inner Life of Martin Frost

2007 márciusában bemutatták Auster második filmjéta 36. New directors Film Fesztiválon. A történet alapját Az illúziók könyvében olvashattuk.