Leviatán (2000)

Leviatán (2000) Mai amerikai mítoszokba (gyilkosság, személyazonosság-csere, patriotizmus) tömörített történeten keresztül vall Auster önmagáról.

Mai amerikai mítoszokba (gyilkosság, személyazonosság-csere, patriotizmus) tömörített történeten keresztül vall Auster önmagáról. Mindkét központi figura író, egyikük Peter Aaron (azaz P. A), a pályakezdő, feltörekvő, útját kereső művész, míg a másik, Ben Sachs önmaga lehetséges ellenpontját, lehetséges énjét is ábrázolja, aki elveszti énjét, tévútra jut, szánalmas mániákus lesz.

Leviatán / Paul Auster . - [Ford. Szász Imre]. - Budapest: Európa Könyvkiadó, 2000. 295 p.
Kötött: 1800,- Ft
Eredeti cím: Leviathan
Viking, New York, 1992.

Részlet a könyvből:

“... Meglehet, mondták, de miért hordozná magával bárki olyan személynek a telefonszámát, akit nem ismer? Mert író vagyok, mondtam. Ó, mondták, és mit változtat ez a dolgon? Mert a könyveimet kiadják, mondtam. Az emberek olvassák őket, és nekem fogalmam sincs róla, hogy kik ők. Anélkül, hogy tudnék róla, belelépek idegenek életébe, és amíg kezükbe tartják a könyvemet, az én szavaim jelentik nekik az egyetlen valóságot. Ez szokványos, mondták, így van ez a könyvekkel. Igen, mondtam, így van, de az emberek néha eszelősnek bizonyulnak. Elolvassák az ember könyvét, és valami megpendít a lelkük mélyén egy húrt. Hirtelenjében azt képzelik, hogy én az övék vagyok, én vagyok az egyetlen barátjuk a világon.” (Leviatán)

magyar nyelvű kiadás könyvborítója

eredeti nyelvű kiadás könyvborítói

Szavazz kedvenc Auster könyvedre!

Könyvek magyarul

Láthatatlan

A történet, amely bejárja a hazugság és igazság, identitás és képmutatás közti árnyvilágot, megmutatva azt, ami látható, fáradhatatlanul kutatva azt, ami láthatatlan. Talán örökre.
 

Máról holnapra (2009)

Auster "Máról holnapra. A korai kudarcok krónikája" című önéletrajzi kötetében a pályakezdő évekről mesél.
 
 

Utazások a szkriptóriumban (2007)

Az idős férfi egy ismeretlen szobában ébred. Nem tudja, kicsoda, nem emlékszik, mit keres itt és hol ez az itt egyáltalán. Nevezzük Mr. Blanknek.
 

Brooklyni balgaságok (2006)

A történet mesélője a hatvanas évei felé közeledő Nathan Glass visszavonult életbiztosítási ügynök, aki rákkal küzdve visszatér gyermekkora színterére Brooklynba meghalni.
 
 

A végső dolgok országában (2005)

Anna Bume eltűnt bátyja után egy idegen városba utazik, amely maga a Pusztulás Városa, ahol minden – emberek, épületek, utcák, megfogható és megfoghatatlan dolgok egyaránt – egyre csak pusztul.
 

Az orákulum éjszakája (2004)

Balesete után a kórházból kiengedett író sehogy sem találja helyét a világban. Egyetlen járható út kínálkozik számára: megpróbál az írás segítségével visszatalálni önmagához.