Az orákulum éjszakája (2004)

Az orákulum éjszakája (2004) Balesete után a kórházból kiengedett író sehogy sem találja helyét a világban. Egyetlen járható út kínálkozik számára: megpróbál az írás segítségével visszatalálni önmagához.

Csakhogy történeteinek szereplőivel együtt ő is egyre kilátástalanabb, bizarr helyzetekbe kerül. Sidney megpróbálja kibogozni a körülött történő rejtélyes dolgokat, igyekszik megoldást találni, s író lévén ezt egyszerre műveli a valóságban és a képzeletben. Minden történet számtalan történetre bomlik, az élet és a fikció óhatatlanul összenő, hatással van a másikra.

Az orákulum éjszakája / Paul Auster . - [Ford. Pék Zoltán]. - Budapest: Európa Könyvkiadó, 2004. 268 p.
kötött: 1900,- Ft
Eredeti cím: Oracle Night
Henry Holt and Company Inc., (New York), 2003.

A város és az éjszaka
(Pék Zoltán írása)

A fenti cím nem véletlen: a regény tere egy város, mi más, mint New York, s a regény ideje az éjszaka, min átvitt és át nem vitt értelemben. A narrátor/idegenvezetőnk Sidney Orr, író, aki a metrólépcsőn leesvén hetekig élet-halál között lebegett, majd amikor mindenki eltemette, "csodával határos módon" felépült. (Direkt hangsúlyozni kell ezt a csoda-elemet, amiből minden eddiginél több van ebben a regényben.)

A történet Sidney egészségügyi sétájával indul, naponta elmegy sétálgatni a környéken (Brooklyn), hogy erősödjön. Egy ilyen alkalommal talál egy Papírpalota nevű írószerboltot, amit egy Chang nevű kínai vezet, és a boltban is egy kék jegyzetfüzetet. Itt kezdődik minden. Hazaérve elkezd írni a füzetbe, és a baleset óta először úgy érzi, újra önmaga lehet, a szavak valósággal áradnak, ő pedig szinte eltűnik a füzetben…

A leírt történet Dashiell Hammett A máltai sólyom című regényének egy apró epizódjára épül, és Auster könyvének vagy harmadát kiteszi. Tehát lépjünk a fikción belüli fikcióba: A főhős Nick Bowen, egy könyvkiadó szerkesztője, aki szakmailag sikeres, de házassága válságos, s egy este egy épülő házról lezuhanó szobor majdnem agyonüti, de csodával határos módon karcolás se esik rajta, amire hátat fordít életének, és újat kezd egy ismeretlen városban, Kansas Cityben. Épp a baleset napján kapott egy kéziratot, egy már halott író unokájától, amelynek a címe: Az orákulum éjszakája, és amely (a fikción belüli fikción belülre lépünk) egy katonáról szól, aki az első világháborúban a csatatéren elveszti a rendes látását, ám helyette megkapja a jövőbelátás képességét, csakhogy…

Mindeközben a kerettörténet is szépen haladgat tovább. Ahogy Sidney próbálja terelgetni kitalált szereplőit jobb lét felé, a saját életére is oda kell figyelnie. Felesége Grace, furcsa, rá nem jellemző hangulatváltozásokkal ijeszt rá, ráadásul legjobb barátjuknak, a már idősebb John Trause írónak szintén egészségügyi gondjai vannak, ugyanakkor egy problémás fia, aki szintén segítségre vár, s ki segíthetne, ha nem a legjobb barát….")

magyar nyelvű kiadás könyvborítója

eredeti nyelvű kiadás könyvborítói

spanyol nyelvű kiadás könyvborítója

Szavazz kedvenc Auster könyvedre!

Könyvek magyarul

Láthatatlan

A történet, amely bejárja a hazugság és igazság, identitás és képmutatás közti árnyvilágot, megmutatva azt, ami látható, fáradhatatlanul kutatva azt, ami láthatatlan. Talán örökre.
 

Máról holnapra (2009)

Auster "Máról holnapra. A korai kudarcok krónikája" című önéletrajzi kötetében a pályakezdő évekről mesél.
 
 

Utazások a szkriptóriumban (2007)

Az idős férfi egy ismeretlen szobában ébred. Nem tudja, kicsoda, nem emlékszik, mit keres itt és hol ez az itt egyáltalán. Nevezzük Mr. Blanknek.
 

Brooklyni balgaságok (2006)

A történet mesélője a hatvanas évei felé közeledő Nathan Glass visszavonult életbiztosítási ügynök, aki rákkal küzdve visszatér gyermekkora színterére Brooklynba meghalni.
 
 

A végső dolgok országában (2005)

Anna Bume eltűnt bátyja után egy idegen városba utazik, amely maga a Pusztulás Városa, ahol minden – emberek, épületek, utcák, megfogható és megfoghatatlan dolgok egyaránt – egyre csak pusztul.
 

Az illúziók könyve (2003)

A regény elbeszélője egy professzor, akinek családja egy légikatasztrófában meghal. Már-már összeroppan és elhajítja magától az életet, amikor véletlenül lát a tévében egy műsort a némafilmről és benne egy ismeretlen komikus végre megnevetteti.