William Wharton

William Wharton 1925 november 7-én, a pennsylvaniai Philadelphiában született, polgári neve Albert Du Aime. Legismertebb műve a Birdy (Madárka), amely filmként is sikert aratott. Tidings (Hírhozók) című regényét 1987-ben írta.

A Tidings közelmúltban megjelent magyar fordítása: Hírhozók, fordította Illés Róbert. Kivételesen mély, elgondolkodtató olvasmány, persze Wharton műveinél ezt már megszokhattuk.

A könyvben megismerkedhetünk a Franciaországban élő amerikai családdal, főszereplőként pedig Will-lel a filozófussal, akinek szemszögéből élhetjük meg családjához való viszonyát, benyomásait, sajátos látásmódját, kényszeres szokásait, ezek számára a mindennapi túlélés része. Sokan azt gondolják nem erre a világra való, mivel nem hisz semmiben, kicsavart gondolkodásával családjának sem könnyű megbarátkozni. Will mindvégig készül valamire, azonban, hogy mire csak a könyv legvégén derül ki, ezzel nyugtalanságban tartja az olvasót, miközben elvarázsolja és rabul ejti a családi karácsony leírásának apró részleteivel.

Életrajz (forrás: Cartaphilus kiadó): "1925 november 7-én, a pennsylvaniai Philadelphiában született, polgári neve Albert Du Aime. Legismertebb műve a Birdy (Madárka), amely filmként is sikert aratott. 1943-ban fejezte be az Upper Darby-i középiskolát, ahol neve 1997-ben felkerült az intézmény "dicsőségfalára". Első regénye, a Birdy 1978-ban, több mint ötven (pontosan: ötvenhárom) éves korában jelent meg. A kritikusok és a közönség körében egyaránt sikert aratott, Alan Parker rendezett filmet belőle Nicholas Cage-dzsel és Matthew Modine-nal a főszerepben. A mű megjelenése után, majd a nyolcvanas évek elején Du Aime nyolc regényt írt, köztük a Dadet (Apa) és az Éjfélre kitisztult: e kettőt ugyancsak megfilmesítették. Az Apa egyik főszerepét Jack Lemmon játszotta.

Wharton regényhősei közül - annak ellenére, hogy nevükben és származásukban különböznek egymástól - sokan hasonló élményekkel, jellemvonásokkal és attitűdökkel rendelkeznek: feltételezhető, hogy e figurák önéletrajzi fogantatásúak. Visszatérve hézagos curriculum vitae-jéhez: bizonyosnak tűnnek a következők:

A II. világháború idején az amerikai 87-es gyalogezred kötelékében Franciaországban és Németországban szolgált. Felnőtt életének egy részét festőként töltötte Franciaországban, ahol egy lakóhajón élt, és több gyereket is nevelt (akik nem minden esetben értettek egyet Wharton pedagógiai felfogásával). Meglehetősen jó kezű ács-ezermester. Súlyos emésztőrendszeri panaszokban szenved vagy szenvedett.

1988-ban lánya, Kate, veje, Bert, valamint két kisgyerekük halálos balesetet szenvedtek: autójuk egyike volt a huszonháromnak, amelyek gyepégetés során keletkezett füstben egymásba rohantak.

1994-ben Wharton egy nagyobb részben dokumentum-könyvben, az Ever Afterben számol be a baleset okairól, a család erre következő gyászáról, és a három évről, amelynek során az oregoni igazságszolgáltatás rendszerében keresett jogorvoslatot az övéit ért tragédiára. Houseboat on Seine című, 1994-ben megjelent emlékiratában egy lakóhajó megvásárlásáról és felújításáról számol be."

Index 2008. november 2., vasárnap 08:14

"Nyolcvankét éves korában elhunyt William Wharton amerikai író, festő, a Birdy (Madárka) című regény szerzője.

Az író a kaliforniai Encinitasban halt meg még szerdán fertőzés miatt, amelyet a kórházban kapott, ahol magas vérnyomással kezelték - közölte fia, Matt du Aime a The New York Times című amerikai napilappal.

Wharton az ötvenes években Párizsban élt, ahol festőként dolgozott. Madárka című regénye 1979-ben jelent meg. A regény hőse a vietnami háborút megjárt megjárt fiatalember, aki olyan mániákus érdeklődéssel fordul a madarak felé, hogy mindenben utánozni akarja őket."

Könyvklub

Douglas Coupland

Kanadai író 1961 december 30-án született. Rágógumitolvaj című regényét 2007-ben adták ki.
 

Jay McInerney

Jay McInerney: A jó élet c. könyvét ajánlom minden Auster rajongónak.
 
 

Breat Easton Ellis

Ellis nihilista, moralista művei, elgondolkodtatóak világhírű regénye az Amerikai Psycho, amelyet rengeteg kritika ért, a kegyetlen és horrorisztikus elemekkel átszőtt amerikai mindennapok ábrázolásával elidegenedettségével rendszerint vegyes reakciókat vált ki az olvasóközönségből és a kritikusokból.
 

A könyvklubról

Mit olvastál utoljára? Írd le, oszd meg másokkal milyen íróktól olvasol még? Ki még a kedvenced?
 
 

Könyv ajánlása

Várjuk minden Auster rajongó és érdeklődő nem Austerhez kötődő könyvélményeit. Milyen stílusú könyveket kedvelsz még, kik a kedvenc íróid? Regisztrálhatod magad felhasználóként is az oldalon, ehhez kattints ide.