Gondolatok Az Illúziók könyvéhez

Gondolatok Az Illúziók könyvéhez Illúzió?

Auster új könyve illúziók láncolata, alap illúzió a hétköznapi élet, egy hétköznapi ember élete, család, környezet, munka.

Egyszer csak szertefoszlik, egy végzetes baleset folytán elveszti a családját.

Menekülés egy új illúzióba. A túlélésért ír, el kell foglalnia magát, hogy el tudja fogadni az életet. Kiüresedett, céltalan lét, egyetlen cél az agyában termelődő élet, a kibontakozó alkotás, egy másik ember élettörténete, életcéljának kisajátítása. Főhőssé válik, részévé válik, és előbb utóbb saját művébe lép, az illúzióba, amely aztán valóságos lesz. Pontosabban egy másik illúzió lesz, amelyet életnek nevezünk. De nem tudjuk természetesen, hogy melyik valójában az illúzió.

Mitől van az, hogy az író, aki a főszereplő saját sorsába hajszolódva az életet választja, megpróbál kimászni a mélységből, megpróbál új életelemekbe kapaszkodni, alkot.

Az alkotás célja vagy céltalansága is kérdés.

Értelmes-e úgy egy művészi alkotás, egy írás, egy film, ha nincs befogadó közeg? ha nincs közönség. Nincs olvasó. Ezt a kérdést veti fel nem egyszer Auster, közvetetten vizsgálja a problémát. Miután élete az írás része, és nem fordítva, a túlélésért küzd, nem tudni kihez ír, kinek szánja. Vezeklés, önbüntetés? Az önmegmutatás, a megnyilvánulás hiánya, kiúttalan küzdelem, értelmetlen harc. Hiszen nincs az alkotás önmagának valóságánál nagyobb büntetés egy alkotónak, ez az olvasó szemszöge.

Az alkotó sokszor nem így gondolja. Azért alkot, hogy megmutasson? Hiszen úgy gondolatként maradva is elég lenne. A rögzítés, a megőrzés? mi az alkotás folyamata? az, hogy befogadhatóvá és megmutathatóvá teszem az érzéseimet, a szándékomat, hogy meg akarom osztani másokkal mindezt.

by Blueintheface

Ajánlat

Flickr: Paul Auster Book Covers

Fotózd le és töltsd fel Auster könyved borítóját bármilyen környezetben a Flickr Auster borítók csoporjtához.
 

Sophie Auster

Az Elle magazin interjúja Paul Auster lányával, Sophie Austerrel.
 
 

Bush kulturális öröksége

Auster nyilatkozott a Guardian-nek, hogy George W. Bush az Egyesült Államok leköszönő elnöke milyen hatást gyakorolt hazája művészeti életére
 

Köszönetnyilvánítás

Paul Auster beszéde Asturias Award irodalmi díjának átadásán honlapunkon olvasható magyar fordításban.
 
 

Melyik a kedvenced?

Azt mondják mindenkinek az a kedvenc Auster könyve, amit először olvasott. Nekem ezért a Mr. Vertigo. Szavazz Te is!
 

A szem önéletrajza

„A világ a fejemben van. Testem – a világban”, írja a húszéves Paul Auster 1967-ben, s e filozofikus, enigmatikus kijelentés költészetének egyik alapkérdésévé lett.