Bush kulturális öröksége

Bush kulturális öröksége Auster nyilatkozott a Guardian-nek, hogy George W. Bush az Egyesült Államok leköszönő elnöke milyen hatást gyakorolt hazája művészeti életére

"Nehezen tudnék egyetlen dolgot is mondani, amit a Bush-adminisztráció tett a művészetek érdekében. Minden úgy megy, mint előtte: az írók regényeket írnak, amiket az ember vagy elolvasnak, vagy nem, filmek készülnek, amiket vagy megnéznek, vagy nem, a festők képeket festenek, a zenészek zenélnek. Nem nagyon látom, hogy Bushék különösebb hatást tettek volna a kulturális viszonyokra.

Az elmúlt nyolc évnél rosszabbat szinte elképzelni sem tudok. Íróként először foglalkoztam bizonyos fórumokon azzal a helyzettel, amiben élünk. Előtte sosem csináltam ilyet, de azt hiszem, annyira megijedtem, annyira zaklatott voltam, hogy a boldogtalanság okozta nyomás néha jelentkezett a műveimben is.

Ha McCain nyer, vagy négy évre bevonulok egy pincébe, vagy minden nap kirontok az utcára és üvöltök. Ha Obama nyer, annyi problémával kell megküzdenie, hogy maximum azt remélhetjük, hogy a kár egy részét helyrehozza. A legtöbb művész Obamát támogatja. Sőt egyetlen egy olyannal sem találkoztam, aki McCaint, úgyhogy a mi lelkünk megkönnyebbülne. Az ország gondjai azonban ettől még komolyak maradnak.

A művészet nem újságírás. A legjobb történelmi regényeket jóval a tárgyalt események után írták. Például a Háború és béke 1870-ben íródott az 1812-es eseményekről. Szerintem az emberek fejében az a tévhit él, hogy a művészeknek azonnal reagálni illik arra, ami a jelenben történik. Egy új korszakot élünk. Mindenki tisztában van vele, hogy a világ megváltozott, de hogy a történet merre visz bennünket, az most még nem világos, és amíg nem bontakozik ki jobban, szerintem senki nem látja tisztán, mi történik."

Guardian.co.uk, 2008. október 31.

(Fordította: Pék Zoltán)

Ajánlat

Flickr: Paul Auster Book Covers

Fotózd le és töltsd fel Auster könyved borítóját bármilyen környezetben a Flickr Auster borítók csoporjtához.
 

Sophie Auster

Az Elle magazin interjúja Paul Auster lányával, Sophie Austerrel.
 
 

Köszönetnyilvánítás

Paul Auster beszéde Asturias Award irodalmi díjának átadásán honlapunkon olvasható magyar fordításban.
 

Melyik a kedvenced?

Azt mondják mindenkinek az a kedvenc Auster könyve, amit először olvasott. Nekem ezért a Mr. Vertigo. Szavazz Te is!
 
 

A szem önéletrajza

„A világ a fejemben van. Testem – a világban”, írja a húszéves Paul Auster 1967-ben, s e filozofikus, enigmatikus kijelentés költészetének egyik alapkérdésévé lett.
 

Prince of Asturias Award 2006

2006 május Paul Auster kapta a 2006.évi Prince of Asturias Award irodalmi díját, amely 26. alkalommal került átadásra és az egyik legmagasabb rendű elismerés Spanyolországban. A Prince of Asturias Alapítvány tiszteletbeli elnöke H.R.H. Felipe de Borbón, Asturias hercege.